LIVE TEXT | Război în Ucraina. Primul tren din Kiev spre Herson pornește după 8 luni de ocupație rusă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Primul tren din Kiev spre Herson pornește după 8 luni de ocupație rusă

Este a 269-a zi de la începutul războiului în Ucraina. A pornit primul tren din Kiev spre Herson după ce timp de 8 luni Herson s-a aflat sub ocupație rusă. Președintele Zelenski cere noi sancțiuni asupra Rusiei.

Foto Getty Images

Foto Getty Images

UPDATE 06:15 Zelenski cere noi sancțiuni asupra Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri noi sancţiuni din partea Occidentului în contextul atacurilor masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei, relatează Agerpres.

"Este necesar un nou pachet de sancţiuni europene. Agresiunea rusă nu se opreşte nici măcar o singură zi. Aşa cum minciunile ruseşti adresate lumii nu se opresc niciodată. Prin urmare, pentru toate acestea presiunea internaţională asupra Rusiei nu ar trebui să se oprească nici măcar o singură zi", a spus preşedintele Zelenski.

UPDATE 06:00 Primul tren din Kiev spre Herson pornește după 8 luni de ocupație rusă

Primul tren a pornit vineri de la Kiev către orașul eliberat Herson, după aproape 8 luni de ocupație rusă. La bord s-au aflat peste 200 de pasageri.

„Acesta este trenul victoriei noastre!” a scris Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei, pe Telegram.

UPDATE 04:00 Ucraina așteaptă noi ajutoare de la UE în valoare de 3 miliarde de dolari

Zelenski a discutat vineri cu vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis despre situația energetică din Ucraina. Cei doi au vorbit și despre nevoile de finanțare până la final de an. Liderul ucrainean afirmă că așteaptă încă două tranșe de ajutor financiar din partea UE în valoare de 3 miliarde de dolari.

În acest an, ne aşteptăm la două tranşe de ajutor macrofinanciar - 2,5 miliarde de euro în noiembrie şi 0,5 miliarde de euro la începutul lunii decembrie”, a precizat Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 02:00 Zelenski le-a prezentat partenerilor formula lui de pace ucraineană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în timpul discursului său de vineri seară, că a prezentat formula de pace ucraineană partenerilor. Aceștia pot să aleagă pentru ei o componentă a aformulei de pace în care să-și arate leadership-ul.

„M-am adresat participanţilor la forumul de securitate de la Halifax, Canada, care este unul dintre forumurile mondiale de securitate. Încă o dată, am prezentat formula de pace ucraineană şi am invitat Canada şi pe ceilalţi parteneri ai noştri să aleagă pentru ei înşişi o componentă a formulei de pace în care să-şi arate cât mai mult posibil leadership-ul.

Acesta este sensul modului în care ne prezentăm propunerile pentru restabilirea păcii. Le-am împărţit în elemente - în ce constă agresiunea rusă. Şi facem totul pentru a neutraliza fiecare dintre aceste elemente şi pentru a-l neutraliza pe agresor. În fiecare zi, primesc un feedback foarte pozitiv din lume cu privire la această abordare a noastră - marii lideri susţin spiritul ucrainean constructiv. Şi cred că vom reuşi să punem în aplicare formula noastră de pace”, a spus Zelenski.

Ucraina nu cedează pe linia frontului și menține pozițiile peste tot

Luptele par să continue în regiunea Donețk, acolo unde nu a existat nicio atenuare a ostilităților din partea rușilor. Pe parcursul zilei de vineri au fost respinse peste o sută de atacuri rusești. Zelenski afirmă că forțele ucrainene nu cedează pe linia frontului și menține linia peste tot.

„Luptele aprige din regiunea Doneţk continuă până în prezent, nu a existat nicio atenuare a ostilităţilor sau vreun răgaz. Doar ieri au fost respinse aproximativ o sută de atacuri ruseşti în regiunea Doneţk. Toţi luptătorii noştri care rezistă în Donbas sunt adevăraţi eroi. (...) Nicăieri pe linia frontului nu cedăm în faţa inamicului. Răspundem peste tot, menţinem poziţiile peste tot. Pregătim succese viitoare în anumite zone”, a declarat președintele ucrainean.

UPDATE 00:00 Ajutor în valoare de peste 23 de miliarde de dolari obținut de Ucraina

Premierul ucrainean Denis Șmihal a afirmat vineri că Ucraina a primit peste 23 de miliarde de dolari, sub formă de ajutor internațional de la începutul războiului cu Rusia. SUA a ajutat Ucraina cu peste 8.2 miliarde de dolari, în timp ce 4.8 miliarde de dolari au fost ajutoare furnizate de Uniunea Europeană.

30% din teritoriul ucrainean este minat

Directorul Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, Serhii Kruk, a declarat că aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este minat, relatează Libertatea .

Suprafața și volumele de minerit de pe teritoriul Ucrainei au crescut de zece ori față de perioada antebelică”, a spus Kruk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

3 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk

4 Abuzuri sexuale la Harrods / «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire la „apucăturile” miliardarului Mohamed Al Fayed

5 Dezvăluiri din documentele militare rusești găsite de ucrainenii intrați în Kursk